Planners OK ultra-modern Surrey hills mansion

John Pardey's design for a six-bed woodland residence gets the go-ahead

A 550 square metre ultra-modern take on the country house has been granted planning permission in the heart of Surrey’s Green Belt, in an Area of Outstanding Natural Beauty, an Area of Great Landscape Value and a Site of Nature Conservation Interest.

Designs for the wooded site in Farnham Sands by John Pardey Architects will cost an estimated £1.15m to deliver, and won over Waverley’s councillors under delegated powers.

The new house will straddle the top of the 2.15 hectare site, surrounded by pine trees, delivering up some epic views towards the South Downs. The idea behind the straight-lined designs was to “avoid the house being a large imposing structure”. Pardey instead offers a six-bedroomed private residence that comes divided into multiple levels, with extensive use of flat roofs intended to minimise the bulk of the building, allowing it to disappear into the tree line.

Muted materials contribute the effect; perforated metal screens, buff brick and black-stained vertical timber boarding all make the structure seem less dramatic than it really is.

“Griffiths House” is comprised of three quite distinct zones, as the architects explain: the main body of the house containing living spaces and bedrooms; a “service” wing containing garaging and gym room; and a wing for guests, incorporating study and tv/media room.

In pictures

johnpardeyarchitects.com